הגורמים העיקריים לקצרים במערכות חשמל
קצר חשמלי הוא תקלה הנובעת ממעבר של זרם חשמל במסלול לא מתוכנן. מגע לא צפוי זה מפעיל מעגל חשמלי עם התנגדות נמוכה ביותר, בו נוצר זרם גבוה מאוד יחסית למתוכנן שעלול לגרום להתחממות יתר, שריפה, התעוותות של חומרים, התחשמלות והתפוצצות. הקצר יכול להיווצר כתוצאה מבידוד שנהרס בתוך מכשיר, עקב מגע מקרי בין שני גופים שיש בינם הפרש מתחים או עקב חדירת חומר מוליך לתווך המבודד בין מוליכים חשמליים.
גורמים לקצרים במערכות חשמל:
- חוטים רופפים.
- מפסקים לא מתאימים.
- חיבורים לא נכונים.
- עובי חוטים לא מתאים.
- חוטים ישנים.
- הארקה.
אלו הם הגורמים להתחשמלויות ותאונות שריפה. חשוב כי חשמלאי מוסמך יבצע עבודות חשמל בכדי למנוע תקלות בנושאים אלו. לעיתים אנו חושבים שהתקלה היא פשוטה ומנסים לבצע בעצמנו עבודות חשמל אך איננו לוקחים בחשבון את הסיכון הכרוך בעת ניסיון תיקון חשמל ללא חשמלאי מוסמך.
לאחר קצר חשוב להזמין חשמלאי מוסמך אשר יוכל לבצע תיקון חשמל ולראות עקב מה נגרם הקצר.
מניעת קצרים:
מניעת קצרים נעשית על ידי תכנון נכון של מכשירים ומערכות חשמל. האמצעים הסטנדרטיים לכך הם: שימוש בחומרים מבודדים, התקנת מוליכים במרווחים מתאימים, מניעת חדירה של מים (או כל נוזל אחר) למערכת ומניעת התקנת מפצלים רבים לשקעי החשמל הגורמים לשריפות במצבים בהם לא מוכנים כראוי שקע אליו מתחברים, אם בכל זאת מבצעים זאת יש לדאוג כי החיבור ביניהם לא יהיה רופף דבר הגורר לחימום החוטים בשקע, לניצוצות, ולעיתים לשריפה.
מניעת קצרים יכולה להתבצע ע"י האדם החי בבית בכך שינהג בזהירות ליד מקורות חשמל, אך ישנם אמצעים כמו חומרים מבודדים התקנת מוליכים אשר צריכים להתבצע על ידי חשמלאי, המתמצא בעבודות תיקון חשמל.
ישנם מקרים בהם אנו בוחרים חשמלאי זול או חשמלאי ללא הסמכה בכדי להקטין עלויות, אך איננו לוקחים בחשבון כי בחירת חשמלאי כזה עשויה לעלות יותר עקב תקלות עבודות חשמל אשר ביצע. חשוב לזכור כי עבודות חשמל יתבצעו אך ורק על ידי חשמלאי מוסמך בעל תעודות מתאימות.